Guide til spartling

Hvordan skal man spartle?

Guide til spartling

Spartling af vægge - sådan!

Har du en ujævn væg derhjemme – eventuelt med gammelt glasvæv på? Og vil du gerne spartle din væg så nemt og glat som muligt? Så læs videre her, hvor vi tager dig igennem spartlingsprocessen fra start til slut, så du kan blive klædt på til at spartle dine vægge selv.
 
Fuldspartling af vægge kan være en stor mundfuld at gå i gang med selv. Men med Dyrup Rullespartel, som påføres med en malerulle, er det meget nemmere at få pæne, glatte vægge uden professionel hjælp. Læs videre her, og opdag hvor nemt det er at spartle dine vægge helt selv.

Dæk af og klargør væggen

Inden du går i gang med at fuldspartle dine vægge, skal du dække af. Dæk gulvet af med afdækningsplast eller -pap, og sæt malertape langs kanterne af din væg, så der ikke kommer rullespartel på paneler, loft eller øvrige vægge.
 
Fjern dernæst søm, skruer og andre ujævnheder fra væggen. Hvis der er gammelt tapet, der flapper, bør det også fjernes. Du kan sagtens bruge rullespartel oven på glasvæv eller lignende, som du ønsker at udjævne.
 
Vil du vide mere? I vores maleguide kan du læse om rullespartling, opsætning af filt, valg af maling og meget mere, så du bliver rustet til at give dit hjem et løft.

Rullespartel - trin for trin

Nu er du klar til at påføre rullespartlen i et lag på 1-2 mm. Start med at bruge en lille malerrulle langs kanterne af væggen og udfyld dernæst resten af væggen med rullespartel med en stor malerrulle. Når du har spartlet et stykke væg fra gulv til loft, skal du have gang i din spartel. Vi anbefaler at bruge en bred ergospartel, da den giver dig mulighed for at lægge et jævnt tryk på overfladen, når du glatter ud, hvilket i sidste ende vil lette dit slibearbejde.
 
Når du skal glatte ud, anbefaler vi, at du starter i yderkanten af væggen med at trække spartlen fra kanten og lidt ind. Træk herefter spartlen nedefra og op, så væggen bliver helt glat. Vi anbefaler, at du arbejder på et lille stykke væg ad gangen, så rullespartlen ikke når at tørre, inden du når at glatte den ud. Sørg for at glatte rullespartlen godt ud, så væggen bliver så glat som muligt fra start.

Afslutning på spartling af vægge

Nu er du næsten færdig med at spartle din væg, og det eneste, du mangler for et perfekt og glat resultat, er slibning. Vi anbefaler, at du bruger en slibeklods, da det giver et mere jævnt – og dermed pænere – resultat. Brug sandpapir korn 100-120. Husk desuden at bruge en støvmaske, når du sliber din væg, så du ikke indånder det fine støv, du sliber af.
 
Du er nu færdig med at spartle din væg, og næste trin er at finde ud af, om der skal opsættes væv eller filt, eller om du foretrækker at male direkte på din spartlede væg. Hvis du stadig er i tvivl om, hvordan du skal gribe fuldspartling an, så se vores film om spartling af vægge, eller konsultér din lokale Dyrup farvehandler.