Maleguide

Møbler & interiør

Maleguide

Sådan maler du møbler og interiør

Trænger stilen derhjemme til at blive frisket op? Så læs med her. Du behøver nemlig ikke købe helt nye møbler for at skabe en ny stil. Ved at male dine gamle møbler, lamper og andet interiør, kan du skabe et nyt udtryk. Det er både billigere og mere miljøvenligt, end at købe nyt. Derudover kan du male dine møbler i præcis den farve, du drømmer om. 

Her på siden kan du læse, hvordan du opnår det bedste resultat ved maling af møbler så som borde, stole, skamler, kommoder, lamper og andet interiør i hjemmet. Vi deler vores bedste ekspertråd til at male møbler, så du er sikker på at opnå et smukt resultat, der holder.

Nedenfor kan du finde inspiration til maling af møbler. Vi har malet en bakke med farven Dressing Room, et lille natbord i farven Violet Whimsey og et sofabord med Metallic maling i farven Metallic Champagne.

Rengøring inden maling af møbler

Inden du går i gang med maling af møbler og andet interiør, skal du gøre det, du gerne vil male, grundigt rent. Denne del af processen er vigtigt, da malingen ellers ikke hæfter ordentligt til møblerne. Dette gælder både ved maling af møbler og ting lavet af træ og metal. 

For at opnå et pænt og holdbart resultat skal du sikre dig, at det møbel du skal male, har en ren og fast bund, du kan male på. Det er en forudsætning for at få malingen til at hæfte godt på møblet. Hvis ikke opnår du ikke et lige så pænt resultat, og malingen vil begynde at skalle af.

1. Fjern skidt og snavs

 

Start med at vaske møblet eller genstanden grundigt af med Dyrup Grundrens. Brug en svamp eller opvredet klud, og husk at bruge gummihandsker. På den måde fjerner du fedt og snavs inden maling af møbler og interiør. Husk også at vaske undersider og bagsider grundigt. Tør efter med en ren klud og rent vand til sidst.  

  

2. Afslibning af møbler

  

Efter rengøringen skal du afslibe dine møbler. Afslibning af møbler kan dog først ske, når dit møbel er tørt. Slib  møblet med let hånd. Overfladen skal være mat og jævn. For at opnå det bedste resultat, skal afslibning af møbler ske med helt fint sandpapir. Det er vigtigt for at få malingen til at hæfte ordentligt, og det gælder både møbler af træ og metal.  

  

3. Aftørring af slibestøv på møbler

  

Efter afslibning af møbler eller andet interiør skal du fjerne slibestøvet grundigt. Det kan du gøre med en lille børste eller en fugtig, hårdt opvredet klud. Det er vigtig at overflade er helt ren og fast inden malingen påføres.  

  

4. Sådan grunder du inden maling af møbler

  

Når du har gjort dit møbel rent, skal det grundes, inden det kan males. Overflader i træ og metal er typisk meget glatte. Derfor anbefaler vi, at du bruger en hæftegrunder af høj kvalitet, inden du maler møbler. Er dit møbel mørkbejdset eller af en mørk træsort, der kan give gennemslag, anbefaler vi DYRUP Spærregrunder inden maling af møblet. Brug enten en kortluvet malerrulle eller en god pensel, der passer til det, du skal male, til at påføre grunderen. Når du bruger en grunder inden du maler møblet, får du et langt mere holdbart og ensartet resultat.

Inden du påfører grunder, anbefaler vi, at du dækker af med malertape, hvis det er nødvendigt. Husk at komme godt ind i hjørne og kanter. Når grunderen er tør, er du klar til den endelige maling af møblet.

  

5. Maling af møbler og interiør

  

Når din grunder er tør, er du klar til at male dit møbel. Dyrup Træ og Metal Ekstra Stærk, DYRUP Træ & Metal Ekstra Dækkende og DYRUP Metallic kan alle bruges til maling af møbler og interiør.
 
Dyrup Træ og Metal Ekstra Stærk giver en ekstra hård, slidstærk og ridsefast overflade hvilket gør den særligt egnet til maling af møbler, der udsættes for meget slid, for eksempel borde, stole og lignende. Den fås i glans 10, 30, 60 og 90.
 
De tre forskellige træ & metal malinger er lette at arbejde med og fylder flot sammen. DYRUP Metallic fås i 5 standardfarver, mens vores andre træ- og metalmalinger kan tones i præcis den farve, du drømmer om. Er du i tvivl om hvilken farve, du gerne vil have, så prøv DYRUP farvevælger. Den giver dig en idé om, hvordan det færdige resultat kommer til at se ud.
 
Du kan anvende alle glansgrader til maling af møbler. Dog er glans 25-60 ofte at foretrække til maling af møbler, der skal tørres af ofte, og som er udsat for meget slitage som for eksempel stole, borde og reoler.
 

På filmen ovenfor kan du se, hvordan boligstylisten Camilla Høeg trin-for-trin forvandler 3 spændende loppefund til lækkert interiør i moderigtige farver med Dyrup Træ & Metal Ekstra Dækkende.
 
Bordet maler hun i den dybe mørkeblå farve Cavalry, mens lampen får en varm pudderfarve ved navn Copper Trail. Skuffen bliver malet med den flotte grå farve Warbler’s Wing.
 

DYRUP ekspertråd til maling af møbler og interiør

Brug det rigtige værktøj
Ved maling af møbler med større flader og reoler opnår du et flot glat resultat med en kortluvet malerrulle. Når du maler mindre møbler, skal du anvende en pensel, der passer til møblets størrelse. Mal møblet vådt i vådt med lange, bløde strøg. Undgå at påføre malingen i et for tykt lag, og husk at komme godt ind i hjørner og krumninger.

Undgå løbere med tynde lag
Påfører du et for tykt et lag maling, øger du risikoen for at der kommer løbere i malingen under optørringen. Vi anbefaler, at du maler dine møbler med minimum to lag.

Brug klar lak til Metallic maling
Dyrup Metallic skal gerne have en klar lak afslutningsvis for at blive mere holdbar og robust.